donderdag 25 augustus 2011

Hasselt is méér dan hoofdstad van de smaak!

Ben je geïntresseerd in een citytrip naar België, dan denk je wellicht aan het trio Antwerpen, Brussel en Gent. Ten onrechte, want België heeft veel meer intressante steden die de citytripper beslist weten te bekoren. Hasselt, de hoofdstad van Limburg, is er zo één. Hasselt is vooral bekend als hoofdstad van de smaak, maar dit sfeervolle provinciestadje heeft zoveel meer te bieden. Het is een vakantiebestemming voor alle seizoenen en alle leeftijden, en heeft ook voor de allerkleinsten heel wat troeven in  petto. Kortom, een citytrip Hasselt is een bestemming waar het ganse gezin wat aan heeft.

Een citytrip Hasselt is zeker niet voor de hand liggend, maar toch mag de hoofdstad van Limburg jaarlijks meer en meer (buitenlendse) toeristen verwelkomen. De toeristische infrastructuur werd de voorbije jaren grondig gemoderniseerd, zodat Hasselt alles heeft om de meest verwende stedentripper te bekoren. De laatste jaren was Hasselt het decor voor vele prestigieuze tv- reeksen, met  'De smaak van de Keizer' als absoluut hoogtepunt. Hasselt wordt dan ook niet voor niets de hoofdstad van de smaak genoemd. Terecht, wantde plaatselijke gastronomie doet vele lekkerbekken watertanden. Hasselt wordt bij citytrippers steeds populairder, en wie er eenmaal mee kennismaakte, komt steevast terug.

Jenevermuseum wereldwijd bekend 

Wie met Hasselt wil kennis maken, kan onmogelijk voorbij zijn nationaal Jeneveruseum, tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Hier maak je uitgebreid kennis met het volledige productieproces van deze geestrijke drank. Er worden regelmatig tentoonstellingen op de agenda geplaatst. Topstuk van het Hasseltse jenevermuseum is ongetwijfeld de negentiende eeuwse stookinstallatie, afkomstig uit de voormalige jeneverstokerij Servais uit Malmédy. Een stoommachine en een graanmolen uit dezelfde periode, maken het geheel compleet. De stookinstallatie werd volledig gerestaureerd, en werkt nu perfect. Het is de enige stookinstallatie van België en Nederland die uitsluitend op stoom werkt. In het  Hasseltse Jenevermuseum stookt men de populaire drank volledig volgens een authentiek recept uit de negentiende eeuw. Tijdens een van de vele rondleidingen verneem je alles over de productie van de Hasseltse museumjenever.

Grootste Japanse tuin van Europa 


De Japanse tuin is ongetwijfeld hét paradepaardje van de stad.  Deze schitterende Japanse tuin kwam tot stand dankzij de verzustering met de Japanse stad Itami uit 1985. Deze authentieke Japanse tuin vormt het verlengstuk van park Kapermolen. Met zijn totale oppervlakte van 2,5 hectare is dit de grootste Japanse tuin van Europa. Het Ceremoniehuis of de Korokan, is een plaats om tot rust te komen, en werd gebouwd in allerlei natuurlijke materialen als natuursteen, hout, bamboe, klei en zelfs papier.


Vanuit het Ceremoniehuis heb je een schitterend panorama over de Japanse tuin. Het theehuis ligt halverwege een heuvel. Naast het mos- tapijt is de Oribe- steenlantaarn een decoratieve blikvanger van formaat. Specifiek voor het theehuis is het in de kleiwand aangebrachte ronde venster, voorzien van twee twijgen, en het voor de ramen aangebrachte latwerk in bamboe. De indrukwekkende waterval trekt ongetwijfeld ieders aandacht, en wordt gekenmerkt door het verticale en horizontale lijnenspel van de omliggende rotsen, nog versterkt door steenpartijen in het water. De zigzagbrug of de Yatsuhashi over de Irisvijver wordt volgens een oud Japans gebruik aangeplant als herinnering aan een vriend die vertrokken of overleden is.

Modemuseum met authentieke kledij
Niet alleen grotere broer Antwerpen staat bekend om zijn Modemuseum. Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat het Hasseltse Modemuseum werd omgevormd tot een stedelijk museum voor authentieke kledij. Het museum is ondergebracht in een een gerenoveerd klooster in hartje Hasselt. Door de aanwezigheid van talrijke modeboetieks in de binnenstad, wilde het stadsbestuur de stad definitief verbinden met mode. De collectie omvat zowel authentieke kledij als accessoires en mode- illustraties, vanaf 1750. Het Modemuseum opende in 1987 officieel zijn deuren, en kreeg definitief wind in de zeilen toen de Roemeense ontwerper Ivanaenu zijn volledige verzameling aan het museum schonk. Het grootste deel van het Hasseltse Modemuseum dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw, en omvat naast merkkleding, ook kleding voor speciale gelegenheden als doopkleedjes, exclusieve bruidsjurken, avondkledij en rouwkleding. De kerncollectie wordt tentoongesteld via wisselende opstellingen, uitgewerkt rond één bepaald thema, en dikwijls aangevuld met collectiestukken die men in bruikleen krijgt. In het Hasseltse Modemuseum wordt mode dikwijls gekoppeld aan de meest uiteenlopende kunstvormen.

Andere toeristische trekpleisters

Andere toeristische trekpleisters die zeker de moeite waard zijn om tijdens een citytrip Hasselt en omgeving te bezoeken zijn ongetwijfeld:
  • De Abdij van Herkenrode met zijn prachtige kruidentuin.
  • Park Natuur en Cultuur.
  • Natuurdomein Kiewit.
  • De Ethias Arena en de Grenslandhallen.
  • Het nabijgelegen circuit van Zolder.
  • Domein Bokrijk.
  • Recreatiedomein Hengelhoef.
Online hotel boeken goedkoopst  

Wie een citytrip Hasselt in het vooruitzicht heeft, kan kiezen uit maar liefst veertien hotels in verschillende prijsklasse, allen gelegen in het centrum. Wie zijn hotel online boekt via Booking.com bespaart tot maar liefst 75%.
  • Hotel De Ploeg: intiem hotel gelegen op ruim drie kilometer van het stadscentrum, eenvoudige kamers met gratis Wifi, 35 euro per nacht.
  • Radisson Blu Hotel: op wandelafstand van het centrum met gratis gebruik van Wifi, zwembad en sauna, 76 euro per nacht.
  • B&B Abeljano: alle comfort, centraal gelegen, een tweepersoonskamer voor 110 euro.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten